Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κρούσμα και στην Ελλάδα



Πηγή : http://www.skai.gr/master_story.php?id=121076


Ως "ήπιο περιστατικό" της νέας γρίπης Η1Ν1, χαρακτήρισε ο υφυπουργός υγείας Γιώργος Παπαγεωργίου το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα.

Πρόκειται για 19χρονο έλληνα σπουδαστή μουσικής σχολής στη Νέα Υόρκη, ο οποίος διέμενε σε φοιτητική εστία.

Ο 19χρονος επέστρεψε στη χώρα μας το Σάββατο το πρωί και τα πρώτα συμπτώματα της νόσου εμφανίσθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής.

Τη Δευτέρα το πρωί μετέβη στο Σισμανόγλειο για εξετάσεις.

Ο 19χρονος νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης και η κατάσταση του είναι πολύ καλή.
Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε ανακοινώσει ότι στην Ελλάδα μελετάται η περίπτωση ενός ύποπτου κρούσματος και τόνισε πως δεν υπάρχει κανένας φόβος για τη δημόσια υγεία.

Την Τρίτη ο υπουργός συγκαλεί σύσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δημήτρη Αβραμόπουλου:

"Ευρισκόμενος στη Γενεύη, στη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενημερώθηκα πριν από λίγα λεπτά από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ότι στο Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ εξετάζεται αυτή τη στιγμή και αναμένεται να επαληθευτεί με το δεύτερο έλεγχο, ο εντοπισμός στη χώρα μας του πρώτου κρούσματος του νέου ιού της γρίπης Η1Ν1. Πρόκειται για Έλληνα υπήκοο που επέστρεψε στην Ελλάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής".

Ο υπουργός προσθέτει πως εφόσον υπάρξει και η τυπική επιβεβαίωση, σύμφωνα πάντα με τους διεθνείς κανονισμούς, θα εκδοθεί αναλυτική ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ και καταλήγει:

"Έτυχε αυτή πληροφορία, να μας δοθεί τη στιγμή που η Παγκόσμια Κοινότητα με όλες τις χώρες μέλη του ΟΗΕ εξετάζει το παγκόσμιας σημασίας αυτό ζήτημα.

Θέλω να διαβεβαιώσω, ότι όλα τα προληπτικά μέτρα έχουν ληφθεί, σύμφωνα με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ότι το ύποπτο περιστατικό βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο και προστασία και ουδείς απολύτως φόβος υπάρχει για τη δημόσια υγεία των πολιτών μας. Και βέβαια, να ευχηθούμε να μην επαληθευτεί το ύποπτο αυτό κρούσμα".

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να διατηρήσει στο επίπεδο 5 το συναγερμό για τη νέα γρίπη ανακοίνωσε η γενική διευθύντριά του, Μάργκαρετ Τσαν, κατά την ετήσια συνέλευση του οργανισμού.

Προειδοποίησε επίσης ότι ιός Η1Ν1 πιθανότατα θα συνεχίσει να διαδίδεται με γρήγορους ρυθμούς σε όλο τον κόσμο.

Τα κρούσματα αγγίζουν τις 8.829 σε 40 χώρες και οι θάνατοι έφθασαν τους 75.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις